Sukellusveneestä Suomen kuninkaaseen

Heipparallaa lukijani.

Esittelen teille tällä kertaa kaksi hyvinkin erilaista kohdetta, jossa olen tänä vuonna pistäytynyt. Ääneen pääsevät sukellusvene Vesikko ja Museo Milavidan Suomen kuningas -näyttely. Kieltämättä nämä ehkä sopivat yhteen yhtä hyvin kuin lihapulla ja hajuvesi, vaan on näissä yksi yhteinen tekijä: kumpikin kohde on vielä muutaman päivän avoinna. Vesikkoon pääsee tutustumaan vielä 26.10.2018 asti, jonka jälkeen luukut sulkeutuvat kevääseen asti. Suomen kuningas -näyttely puolestaan sulkeutuu sunnuntai-iltana 28.10. Voin lämpimästi suositella kumpaakin, kun mietit mitä sitä tekisikään viikonloppuna Helsingin tai Tampereen seuduilla, normaaliaikaan siirtymisen lisäksi.

Sukellusvene Vesikko

Kulunut kesähän oli enemmän kuin helteinen. Sanotaan, ettei lämmin luita riko, mutta kyllä se melkein jo jotain rikkoi, kun hikisenä heinäkuun päivänä suuntasin kohti Suomenlinnaa ja mm. sukellusvene Vesikkoa. Lähinnä selkään liimautuneen paidan saumat olivat kovilla ja deodoranttihan oli pettänyt jo Kauppatorin rannassa lauttaa odotellessa. Luotin kuitenkin vanhaan mainossloganiin: vielä on tilaa yhdelle, joka käyttää Rexonaa. Paikka löytyi, ja matkalla Suomenlinnaan merituuli "hieman" viilensi. Korostan sanaa hieman.

Vain Vesikko on jäljellä sukellusvenelaivastostamme. Pariisin rauhansopimuksen nojalla, jouduimme luopumaan sukellusveneistämme. Iku-Turso, Saukko, Vesihiisi ja Vetehinen myytin metalliromuksi Belgiaan. Oi voi. (Klikkaa kuvat isommaksi.)

Museokortti vinkuen astelin sukellusveneeseen sisälle. Se hyvä puoli tässä aluksessa on, että se on tukevasti rannassa. Jo pelkkä ajatuskin vesille lähdöstä ja vieläpä pinnan alle painumisesta saa aikaiseksi klaustrofobisia tunteita. Tilat olivat AHTAAT. Enemmän tai vähemmän hiestä märkiä turisteja kameroineen ohittelivat toisiaan, niin siinäpä sai jalkansa asettaa ja olkapäänsä sijoittaa, jotta ohi päästiin ilman kolhuja. Sopu sijaa antoi, ja toisilleen tuntemattomat juttelivat vilkkaasti keskenään. Voin silti kuvitella mitä se on ollut, kun raavaat miehet ovat työskennelleet aluksella ja vieläpä sotaolosuhteissa. Nostan kuvitteellista hattua.

Kuvitteellista hattua nostan myös museon työntekijälle ja vartijalle, jotka urhoollisesti tekivät työtään helteessä. Arvatkaapa huviksenne hyvä lukijat oliko tuossa metallipömpelissä kuuma, johon aurinko paistoi lähes 24/7. Niinpä niin. Kurkistetaanpa hieman sisätiloihin.



Ei ole punkkien leveys koolla pilattu. Upseerien tila on heti punkkien päässä. Seinät tiikkiä, mahonkia tai vastaavaa, muuten maalattua terästä.

Vesikko on Sotamuseon omaisuutta ja fyysisesti se siis sijaitsee Suomenlinnan Susisaarella. Alkujaan Vesikko rakennettiin Turussa 1933. Sotien ajan 1939-1945 Vesikko oli osa Merivoimia. Sotahistoriallinen Tutkimuslaitos ja sukellusveneveteraanit olivat ratkaisevassa roolissa, ettei myös Vesikkoa myyty romuksi. Valtio luovutti sen Sotamuseolle. Alkoi yli vuosikymmenen kestäneet mittavat restaurointityöt lahjoitusvarojen ja vapaaehtoisten tukemana. Yleisölle Vesikko avautui Merivoimien vuosipäivänä 9.7.1973. Peruskorjaustöitä on tehty myös 2010-luvulla. Nykyisin Vesikko on auki toukokuun alusta lokakuun loppuun.

Komentosilta.

Radistin huone.

Ei mikä tahansa kurkistusluukku, vaan...

...torpedoputki.

Oli kyllä erinomaisen hieno ja jännittävä retkikohde. Että jos vielä näin lokakuun lopulla olette Helsingin suunnalla ja sopivasti on aikaa, niin piipahtakaa Vesikossa. Tohdin luvata, että nyt ei ole yhtä lämmin reissu kuin minulla heinäkuussa.

Ja lämmintä ei todellakaan ole. Alkuperäisestä tiedosta poiketen ja kylmästä säästä johtuen, Vesikko sulkeutuu jo 26.10.2018, eikä 31.10.2018. Seuraavan kerran Vesikko on auki 7.5.2019.

Turisti. "Huh. Selvisinpäs."

Kohteesta toiseen.

Tervetuloa Museo Milavidan Suomen kuningas -näyttelyyn

Jos asiat olisivat sata vuotta sitten menneet toisin, ei meidän tarvitsisi lukea iltapäivälehdistä Euroopan kuningaskuntien jäsenien edesottamuksia. Meillä olisi omasta takaa kuninkaallinen perhe keltaisen lehdistön valokeilassa. Kuningashan jo ehdittiin valita, joskin Hessenin prinssi Friedrich Karl kieltäytyi vastaanottamasta kruunua. Suomen kuningas -näyttely kertoo näistä maailmansodan melskeiden aikana olleesta kuningashankkeesta: mistä kaikki alkoi ja mihin se päättyi.

 Inarin kultaa, Karjalan jokihelmiä ja purppurasamettia. Niistä Suomen kuninkaalle olisi valmistettu Eric. O. W. Ehrströmin suunnitelmin mukaan kruunu. Näyttelyn kruunu on malli.

Margarethe ja Friedrich Karl

Stockmannin tavaratalo sai toimeksiannon Suomen valtiolta hankkia kalusteet, astiastot, tekstiilit, kaikki mahdollinen kuninkaan residensseihin. Stockmann teki työtä käskettyä. Mutta kun Saksa hävisi ensimmäisen maailmansodan ja Friedrich Karl kieltäytyi ottamasta kruunua vastaan ja Suomesta tuli tasavalta, niin Stockmann pullisteli kuninkaallisia tarvikkeita. Valtio ei suostunut lunastamaan esineistöä, niinpä Stockmann laittoi ne myyntiin. Näyttelyyn on onnistuneesti saatu kerättyä yksityiskokoelmista tekstiilejä, huonekaluryhmiä, pienesineistöä.



Luvan kanssa istuin. Ryhtituoli etten sanoisi. Ei tulisi mieleenikään istua "lysyssä".

Kaikkinensa näyttely on aistikas ja hienostunut. Suosittelen lämpimästä tutustumista tulevan viikonlopun aikana ja jos sinulla on mahdollisuus, niin ajoita käyntisi kamarineuvos Kari-Paavo Kokin häkellyttävän asiantuntevan opastuksen aikaan. Lauantaina ja sunnuntaina on molempina päivinä kaksi opastusta ja opastus kuulu lipun hintaan. Museokorttilaiset pääsevät korttia vilauttamalla näyttelyyn ja kierrokselle.

Kannattaa muistaa myös perusnäyttely von Nottbeckien teollisuussuvun historiasta ja Näsilinnan eli Milavidan rakentajista. Enkä voi liiaksi korostaa kahvilan herkullisia antimia kristallikruunujen loisteessa.

Piipahdin laskiaisen aikoihin. Pulla suorastaan suli suussa.

Ei mene pitkä aika näihin valoihin ja tunnelmiin.

Vielä ehtii.

Eli näin lihapullat kohtasivat hajuveden. Erikoinen kokoonpano, vaan toivottavasti viihdyit tekstin parissa. Heippa seuraavaan kertaan.

Korjaus 26.10.2018: sukellusveneupseerit -> sukellusveneveteraanit. Vesikon uusi sulkeutumisaika.

Kommentit