Myyttinen muotoilija - Björn Weckström

"Joukossa matkustaessaan ihmisestä tulee turisti, yksin taas vaeltaja. Minä olin vaeltaja."

Kuvanveistäjä ja muotoilija Björn Weckström on ollut muotoilutaivaan kiintotähtenä jo yli 60 vuotta. Ura hakee vertaistaan kansainväliselläkin tasolla, eikä vähiten pituuden perusteella vaan itse muotoilukieli on jotain ainutlaatuista, jollain tapaa aina aikaansa edellä olevaa. Weckström voitti vuonna 1965 Grand Prix Rio de Janeiron 400-vuotisjuhlavuoden suunnittelukilpailun korullaan Kukkiva muuri, jossa on nerokkaasti yhdistetty lapinkultaa ja turmaliinikiteitä.

Meillä on nyt mahdollisuus nähdä Weckströmin parhaimpia koruteoksia Lapponia korun myymälässä Pohjoisesplanadilla Helsingissä aina tammikuun 2019 loppuun, myös Kukkiva muuri -kaulakorun. Itselleni avautui ainutlaatuinen tilaisuus tutustua näyttelyyn ennakkoon ja tavata taiteilija itse - Björn.

The Best of Björn -näyttely

"There's bling bling and then there's Lapponia."

Upeat, valaistut koruvitriinit. Klikkaa kuva isommaksi.

Björn Weckström on suunnitellut uransa aikana yli 1500 korua. Näyttelyssä esillä on vain pieni osa niistä. Vaan millainen osa! Häkellyttävän upeita taideteoksia, kaukana bling blingistä.

Lapinkulta

"Mitä me olemmekaan tehneet kullalle? Kiillottaneet sen hengiltä? Sehän on upeaa juuri tällaisenaan. Maagista!"

Neptunuksen luola -kaulakoru sekä Turms ja Taiga -sormukset. Kulta, topaasi, turmaliini ja sitriini.

Weckström suhtautui kultaan suurella kunnioituksella. Saadessaan kilon lapinkultaa 1959, hänellä oli vihdoinkin mahdollisuus kokeilla, yrittää, epäonnistua, yrittää uudestaan ja vielä kerran uudestaan. Weckströmin kädenjälki antaa kunnian lapinkullan rosoiselle, alkukantaiselle kauneudelle.

Toimittajilla oli vaikeus ymmärtää tämä kauneus tehdessään koruarvosteluja. Kukaan ei ole profeetta omalla maallaan. Sen sijaan kultaseppä Pekka Anttilalla oli kykyä nähdä korujen kiehtovuus. Björn solmi sopimuksen Pekan yrityksen Kruunu-Korun kanssa korujen suunnittelusta. Voittoisan Rio de Janeiron kilpailun jälkimainingeissa Kruunu-Korut suuntautuivat kansainvälisille markkinoille ja tarvitsi uuden nimen: Lapponia oli syntynyt.

Avaruushopea

Weckström on ammetanut inspiraatiota luonnosta hopeakorujenkin kanssa. Tuuli ja lumisade yhdessä leikkittelevien varjojen ja valon kanssa loivat talvella 1969 kiehtovan maiseman, josta Weckström sai idean Avaruushopea -korukokoelmaan. Ajatella, että tämän mahtavan ja edelleenkin ajankohtaisen korukokoelman ensimmäiset korut viettävät viisikymmenvuotisjuhliaan talvella!

Poema -kaulakoru ja Jaaran uni -sormus. Hopea.

Vuonna 1977 Weckström sai puhelun elokuvaohjaaja George Lucasin sihteeriltä, joka esitti toiveen kaula- ja rannekoruista, jotka Weckström suunnittelisi tekeillä olevaan Tähtien sota -elokuvaan. Aikataulu osoittautui kuitenkin mahdottomaksi, jolloin ainoa mahdollisuus oli se, että sihteeri kävi tutustumassa Lapponia korun Lontoon myymälän koruvalikoimiin. Näin prinsessa Leian koruiksi valikoituivat Avaruushopea-sarjan Planetaariset laaksot -kaulakoru ja Darinan koru -rannekoru. Mikäli suunnitteluaikataulu olisi pitänyt, Leian kaulalla olisi ollut ylläolevan kuvan Poema. Fantastinen koru!

Kun hopea kohtaa akryylin

"Mielestäni luovuus liittyy kykyyn yhdistellä täysin erilaisia asioita, kuten teki Levi Strauss alkaessaan ommella housuja suojapeitteistä [...] Luovuus tarkoittaa kykyä omintakeiseen ajatteluun. Se vaatii rohkeutta, jota kaikilla ei ole."


Talvipäivä -kaulakoru, Satelliitti -rannekoru ja Kivettynyt järvi -sormus. Akryyli ja hopea.

Weckströmillä on ilmiömäinen kyky yhdistää erilaisia materiaaleja. Voi tuntua erikoiselta hopean ja akryylin yhdistelmä, mutta nähdessään korut ymmärtää niiden erikoislaatuisen kauneuden. On kuin jää kohtaisi rantakiven keväisellä järvellä suojasään aikaan ja ne sulautuvat yhdeksi muodoksi kylmän, pakkasyön jälkeen.


Montana -kaulakoru sekä Ungia ja Sormusten herra -sormukset. Kulta, minkki ja platina.

Toltec -kaulakoru ja Charisma -rannekoru. Kulta ja lapis.

Maginot -rannekoru, Mustang -kaulakoru sekä Scarab, Heinkel ja Klimm -sormukset. Pronssi.

Voin vilpittömästi todeta, Björn Weckströmillä on luovuttaa ja rohkeutta yhdistellä erilaisia asioita. Björnin uskomattomat pronssiveistokset ovat oma lukunsa.

Minä ja Björn.

Rohkeutta tarvitsin itsekin. Aluksi ajattelin, että en tohdi pyytää yhteiskuvaan, kun en niitä oikein "harrasta". Siinä muutama rohkea otatti kuvan, jolloin minäkin rohkaistuin esittämään toiveeni yhteiskuvasta. Omistuskirjoituksella varustettu Björnin todella kiehtova omaelämänkerta olikin jo kädessäni. Kiitos kuvan ottaneelle Marja-Liisalle, Björnin vaimolle. Kiitos myös Lapponia korulle mahdollisuudesta tähän hienoon tilaisuuteen.

Lukijoilleni suosittelen käyntiä myymälään ja tutustumista näyttelyyn. Kannattaa.

----

Nythän on joulunaika. Tontut liikkuvat ja sen sellaista. Jos joku tonttu on kuulolla, niin Joulupukille voisi viedä seuraavan viestin: Rakas Joulupukki. Cataract -rannekoru kokoa 18 olisi kiva yllätys. Kuvassa vasemmalla 😍


Cataract -rannekoru, Apache -kaulakoru ja Galaktinen tuuli -korvakorut.

Hyvää joulunaikaa kaikille lukijoilleni!
Sitaatit ovat Björn Weckströmin "Myyttinen muotoilija - Taitelijan omaelämänkerta" -kirjasta. Kustantaja Bazar Kustannus Oy, 2018.

Kommentit