Keisareita ja kuningatar

Mitä yhteistä on yli kolmekymmentä vuotta vanhalla t-paidalla ja pöytäliinalla sekä sukkahousuilla ja vanhalla harrastuksella? Niillä on sen verran yhteistä, että ne kaikki liittyvät vappuaaton museovierailuihini. Yhdistävistä tekijöistä lisää tekstin lopussa. Nyt itse vierailuihin.

Kerroin aiemmin Museokeskus Vapriikkia ja Postimuseota onnistaneista näyttelyistä, ja nyt oli sopiva hetki käydä itse katsastamassa millaista oli elämä Kiinan keisarien hovissa ja miltä näyttävät kuningatar Elisabet II:n ja Postimuseon kokoelmien helmet. Luontoäidin tarjonta kun Tampereen seudulla oli varsin mustavalkoista lumipeitteineen, joten väriä piti lähteä hakemaan sisätiloista ja sitä kyllä löytyikin roppakaupalla. Moni muukin oli keksinyt tämän mainion vappuaaton ohjelman.

Tervetuloa matkalle loistoon!

Täällä vartioin minä! Vaikka tämä on leijona, niin en voi välttyä näkemästä suurta yhdennäköisyyttä temppeliä vartioivan tiibetinspanielin kanssa. Ihan kuin "koiraveljeni" Tosku, joka ei hurjistuessaan muista kokoansa, näköänsä ja ikäänsä💓

Pääsit porttia vartioivan leijonan ohi. Siispä tervetuloa Kiellettyyn kaupunkiin.

Kielletty kaupunki -näyttely on erittäin taidokkaasti rakennettu, ja se kertoo viimeisenä hallinneen ja Mantsuriasta peräisin olevan Qing-dynastian vaiheista. Kaikesta esillepanosta näkyy ammattitaitoinen, huolellinen ja yksityiskohtia kunnioittava kädenjälki. Taustalla soi hillitty, kiinalainen musiikki. Siihen tunnelmaan on helppo uppoutua ja antaa mielikuvituksen lentää...

Entäpä sitten itse esineet? UPEITA! Entä palatsialue? VALTAVA!

Itse Kielletty kaupunki levittäytyy yli 70 hehtaarin alueelle ja siellä vierailee 15 miljoonaa turistia vuosittain. Palatsialueen kartan ääressä seisoessa tunsi itsensä pienen pieneksi maan matoseksi. Noin valtava kohde, joka kuitenkin on säästynyt kaikista poliittisista puhureista ja sodista huolimatta. Puskutraktoreilla nurin ja betonilähiö tilalle. Vaan ei, on ollut viisaus ja ymmärrys historiaa ja omaa kulttuuria ja sen luomaa omaisuutta kohtaan, jolloin alue on säästetty jälkipolville. Nyt se onkin Unescon maailmanperintökohde ja syystäkin. Soisi monen ottavan oppia kultturiperintökohteiden suojelemisesta - Suomenkin. Nyt meillä on mahdollisuus ihailla näitä mittaamattoman arvokkaita aarteita palatsin kätköistä. Kännykkäkuvat antavat vain kalpean aavistuksen mitä tänään näin. Menkää katsomaan näyttely, ja jos teillä milloinkaan on mahdollisuus käydä autenttisella paikalla, niin käykää.

Qing-dynastian keisari Qianlong 1736-1795.

Keisarin seremoniahaarniska, joka puettiin ylle mm. paraateihin, sotaharjoituksiin ja taistelunäytöksiin.

Kypärä ja töyhtö, jotka kuuluivat seremoniahaarniska-asukokonaisuuteen.

Weiqi-peli, joka on tiettävästi maailman vanhin lautapeli.

Astetta tasokkaampi pöytäkello. Alaosassa on vielä soittorasia.

Qing-dynastian keisarit olivat sikäli edistyksellisiä, että kielsivät mantsunaisten jalkojen sitomisen. Sipsuttava kävely saatiin aikaiseksi korokepohjakengillä. Han-kiinalaiset eivät määräystä noudattaneet, vaan vieläkin on elossa naisia, joiden jalat on sidottu. Nykyisin tuo tuskallinen tapa on jäänyt historiaan.

Kehäaurinkokello kompassin kera.

Yksityiskohta muodollisesta seremonia-asusta, jota keisari Qianlong käytti. Vain keisarilla, keisarinnalla ja leskikeisarinnalla oli lupa käyttää keltaista väriä.

Oliko mielenkiintoinen kierros? Ja jos sinulla kävi onni ja sait audienssin keisarille, niin puhuithan varmasti totta? Luduan nimittäin erottaa totuuden valheesta.

Ensimmäiset postimerkit -näyttelyssä sai ottaa vain yleiskuvan, mikä sinällään ei ollut huono asia ollenkaan. Koko huomio kiinnittyi ensimmäisiin postimerkkeihin ja niiden syntyhistoriaan. Näyttely oli rakennettu todella tyylikkäästi, aistikkaasti ja kunnioittavasti. Käyttäisinkö termiä "brittiläisen yläluokkaisesti". Ehkä, ja vain ehdottoman positiivisessa merkityksessä. Merkit, painolaatat, kääreet, kirjekuoret olivat omissa vitriineissä ja kun kävelit kohdalle, niin valo syttyi vitriinitolppaan. TYYLIKÄSTÄ - vielä isolla fontilla. Sivuseinillä oli Postimuseon kokoelmista harvinaisuuksia. Nekin olivat erittäin hienosti esillä. Hieno näyttely, mutta älä harkitse tutustumista pitkään. Näyttely on avoinna vain 28.5.2017 asti.

Ensimmäiset postimerkit.

Tarttui mukaan museokaupasta. Postimerkkikatalogi on erinomainen, jotta voi vielä palata näyttelyn antiin.
Varsinainen kielletty hedelmä eli Kielletty kaupunki -leivos. Taivaallista, ja iso peukku ravintola-kahvila Valssille haudutetusta teestä.

No niin*) Alussa etsin yhdistäviä tekijöitä t-paidalle, pöytäliinalle, sukkahousuille ja vanhalle harrastukselle, jotka kaikki liittyvät tämän päivän vierailuun. Vaikka kuninkaallisuutta ei minussa ole, silti kaikkea on tullut keräiltyä ja saatua vuosien varrella, niin tässäpä pari kuvaa omista "kokoelmista":

Moniko teistä on kerännyt postimerkkejä? Minä olen yksi teistä. Keskimmäinen merkki on muuten Suomen 50 v. juhlamerkki 1967.

Kun menee katsomaan Elisabeth II:n postimerkkejä, niin totta kai silloin jalkaan laitetaan Lontoo-sukkikset. Kiitos äiti. Sen sijaan enoni tuoma t-paita Kiinan muurilta oli vain henkisesti päällä. Sopii se vieläkin kinnaamatta, mutta ei sitä tohdi enää käyttää. Paita kuuluu "Nostetaan henkarissa kattoon" -kategoriaan. Samaisen enon Kiinasta tuoma silkkinen pöytäliina on esillä harvemmin kuin jouluna ja juhannuksena. On se niin hieno, että vain erikoistilanteet ovat liinan arvoisia.
Hieno päivä ja varsin valaiseva sekä lopulta värikäskin. Hauskaa vappua teille kaikille 😁

--------

*) Moniko teistä muuten on nähnyt tuon hulvattoman pätkän suomenkielen tärkeimmästä sanasta? Jos et ole vielä sitä nähnyt, niin tässäpä linkki vapputunnelmaan sopivaan Ismo Leikolan videoon (K-18) 😉

Kommentit