Virtuaalisesti museoon

Nyt on päässyt vierähtämään tovi edellisestä blogista, kuten museovierailustakin. On pitänyt rysistä, kuten meilläpäin on tapana sanoa. Museologian perusopinnot ovat kuitenkin osaltani loppusuoralla. Jäljellä on vain tentti parin viikon päästä. Lukea siihen toki pitäisi. No, myöhemmin.

Tekstin aiheena on nyt museot verkossa. Tämä liittyy koulutehtävään, jonka kimpussa olen ahertanut viimeaikoina. Tarkoituksena oli tutustua netin välityksellä yhteensä viiteen koti- ja ulkomaiseen museoon, joissa on verkko- tai virtuaalinäyttelyjä, sekä pelejä ja tehtäviä. Lisäksi piti suunnittella verkkonäyttely jonkin aiemmin seuratun opastuksen perusteella. Tehtävä osoittautui ennakko-odotuksia laajemmaksi. Ensinnäkin se, että millä kriteereillä valitsen museot ja mitkä museot tuhansista pääsevät lopulta jatkoon. Niin siinä valinnassakin meni ehtoo pari ja museot vaihtuivat. Kun päätös oli tehtynä, oli helppo jatkaa museoiden parissa. Aikaa se vei. Kun on innostunut jostain, se ajan ja paikan taju tuppaa katoamaan. Niin kävi minulle tälläkin kertaa. Aiheesta olisi voinut lopulta kirjoittaa ainakin pari-kolmekymmensivuisen raportin, tyydyin puoleen siitä. Lähti se raportti silti lapasesta, vaan palautettuna on.

Otin suurennuslasin alle kotimaista tuotantoa olevat Poliisimuseon ja Hotelli- ja ravintolamuseonEikös nämä ole oikein hyvä parivaljakko? Poliisimuseossa on kyllä mentävä käymään, onhan se samalla kylällä. Poliisimuseon 360° virtuaalikierroksesta tykkäsin, koska se sisälsi myös infolaatikot kulloinkin kohdalla olevasta esineestä tai asiasta. Hotelli- ja ravintolamuseon Iskurepliikkigeneraattori oli puolestaan hauska peli. Kovin tykästyin samaisen museon Moderni eksotiikka -näyttelyyn ja varaa piilee, että Restopedia eli ravintolamuistoja keräävä ja niistä kertova näyttely hukkaa taas ajantajun. Kannattaa tutustua ja valita mieluinen verkkonäyttely.

Ulkomaisia museoita edustivat: Skotlannin kansallismuseo - National Museum of Scotland, Kansainvälinen vakoilumuseo - International Spy Museum ja Pima ilmailu- ja avaruusmuseo - Pima Air and Space Museum. Skotit osaavat tehdä sivuston. Englantilaiset eivät pärjää alkuunkaan tuossa kisassa, vaikka Elizabeth I skottien kuningattaren Maryn mestauttikin. Skottien verkkonäyttelyiden ja pelien määrä oli valtava. Tasokasta tarjontaa oli myös Vakoilumuseossa. Ilmailumuseossa pääsi puolestaan mm. B-17 pommittajan sisälle. Mikä on hyvä, koska ilmailumuseoissa ei niin vaan koneiden sisälle mennäkään. Onneksi verkossa on mahdollisuus tutustua niihin. Käykääpä muuten tutustumassa kotimaiseen tarjontaan, eli Suomen Ilmavoimamuseon virtuaalinäyttelyyn, ja suosittelen reissua muutenkin Tikkakoskelle museolle.

Kuvakaappaus Suomen Ilmavoimamuseon virtuaalinäyttelyn käyttöliittymästä.

Verkko- ja virtuaalinäyttelyt ovat mielestäni erittäin hieno lisä museon tarjonnassa. Ne tuovat museon kotisohvalle ja tällöin voi tutustua etukäteen näyttelytarjontaan. Verkon välityksellä pääsee "sisälle" museoon, jos ei ole mahdollista käydä paikan päällä. En minäkään juuri nyt ajatellut Skotlantiin matkustaa, kun nyt tuo Hervantakin ensin...

Verkkonäyttelyn etuna on myös se, että siihen voidaan sisällyttää huomattavasti enemmän yksityiskohtaista tietoa kuin itse museorakennuksessa olevaan näyttelyyn. Aiheeseen voi palata yhä uudestaan ja uudestaan. Pelien ja tehtävien avulla saadaan mm. koululaiset ja opiskelijat tutustumaan museon. Tunnustan - pitihän niitä pelejä testata itsekin. Koukuttivat. 

Tehtävä oli avartava ja mielenkiintoinen. Vaan seuraavan pohdinnan paikka on tämän Museotirppa-blogin kohtalo. Alkuperäinen tarkoitus on muuttunut ja nyt mietinkin, että ylläpidänkö tätä vielä hetken ja sitten päästän unholaan, vai jatkanko havaintoja museomaailmasta ja kirjailen niitä tänne blogiin. Mitä olet lukijani mieltä asiasta?



Kommentit

  1. Museotirpan seikkailuja on ollut hauska lukea, jatka ihmeessä :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, että olet viihtynyt seikkailujeni parissa 😃

      Poista
  2. Mitä, mitä? Koukussa ollaan, lisää tekstejä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Iita :D Eiköhän sitä päivänä muutamana taas jotain tekstiä synny.

      Poista

Lähetä kommentti