Vallattomat valtionaiset - agenttiseikkailujen äärellä

"Paras agentti on sellainen agentti, josta me emme tiedä yhtään mitään ja joka ei koskaan paljastu." Näillä sanoilla aloitti maailman ensimmäisen (!) Vakoilumuseon opas Vallattomat valtionaiset -teemaopastuksen. Tunsin itseni aavistuksen etuoikeutetuksi vip-vieraaksi, koska kuulijoita oli tasan yksi - minä. Nyt hiihtolomien aikaan viikoilla 8 ja 9 on arkipäivisin vaihtuvia teemaopastuksia klo 12, ja koko museon kattavat opastukset pidetään klo 15 ( la klo 14). Käykää ihmeessä näissä lipun hintaan kuuluvissa opastuksissa, koska niitä järjestetään ja silloin saa todella paljon enemmän irti näyttelystä.

Jo vain. Takaisin Vallattomiin valtionaisiin. Hetken päästä kahden hengen kokoonpanoomme liittyi toinenkin kuulija. Joka oli varsin mukavaa, koska saimme keskustelua aikaiseksi noista agenttimaailman kruunaamattomista kuningattarista eli agenttinaisista. Historian saatossa on ollut useita naisia tiedustelupalvelujen agentteina. Naisia on värvätty innokkaasti, koska he ovat pystyneet toimimaan miehiä huomaamattomammin erilaisissa tehtävissä ja eritoten sota-aikoina. 1950-1960 -luvuilla oli normaalia, että siivoja komennettiin suurissa yrityksissä hoitamaan työtehtävät vain johtajan poissa ollessa. Mikäs sen helpompaa agentille, kun sai rauhassa tutkia ja valokuvata erilaisia asiakirjoja. Harvoista naisagenteista on edes valokuvia, joka osoittaa sen, että he todella toimivat varjoissa tai olivat muuten huomaamattomia.

Näyttelyn esineistö ja tarinat ovat M-I-E-L-E-N-K-I-I-N-T-O-I-S-I-A-! Lähtölaukaukset ovat antiikinajoissa, kun salaiset viestit tatuoitiin agentin päänahkaan, molemmat maailmansodat, Kylmä sota, Stella Polaris, MI6, KGB, CIA, NSA, Snowden, huima määrä agenttitarinoita meiltä ja muualta, miten Jyväskylässä Alkon myynti kasvoi lakosta huolimatta 400%, esineitä, salahuoneita... Ihan tässä jo hengästyy. Siinä vaiheessa kun eräs nuorehko pariskunta ihmetteli Suomen ilmavoimien koneiden tunnusta sotien aikaan ja ennen, en tohtinut pitää kynttilää vakan alla. Tiivis 30 sekuntia aiheesta: Kreivi von Rosen, tunnus, swastika, sininen, valkoinen armeija, poliittiset olot sotien jälkeen, ilmavoimien lippu jne. Melkein olisi mennyt hissipuheesta.

Tällä muutaman kuukauden jatkuneella museokierroksella retkeni Vakoilumuseoon Tampereelle on ollut eräänlainen helmi, etten sanoisi jopa kruununjalokivi. Hurahdin ihan täysin, joskin foliota tulee käytettyä tästä lähtien entistä enemmän hattuni vuorauksessa. Olisin viihtynyt vaikka kuinka kauan, mutta kello kävi. Vaan Museokorttia vinguttamalla pääsen uudestaan ja varmasti menen. Jäi niin monta mielenkiintoista asiaa katsomatta ja tutkimatta tarkemmin. Se oli myös ilahduttavaa, että moni muukin viihtyi näyttelyssä ja asiakkaita oli ns. tupa täynnä. Koko ajan tuli väkeä lisää, että suosiota on.

Muutaman kuvan otin tälläkin reissulla, joten annan niille nyt puheenvuoron.

Tee-se-itse -salakirjoitus ja murra se. Museossa on paljon erilaisia tehtäviä sekä pelejä niin junnuille kuin aikuisillekin.

Digi-Enigma, joka kykenee kommunikoimaan kaikkien vanhojenkin versioiden kanssa, myös niiden 1930-luvun.

Eihän tietokoneesi johdoissa ole kiinni tällaista KeyKatcheria?

Enpäs tiennytkään, että pankkikortteihinkin on piilotettu infrapunavalossa näkyviä turvatekijöitä. Nyt tiedän.

Kätköjä.

Lisää kätköjä.

Aivan mahtavaa, että meillä täällä Tampereella on tällainenkin museo. 

Tällä museokierroksella sain loistavaa materiaalia viimeiseen koulutehtävääni. Ideat suorastaan pursuavat päästä. Jos pikkuisenkin kiinnostaa mitä siellä kulisseissa on tapahtunut ja tapahtuu, niin suosittelen todella lämpimästi tutustumista Vakoilumuseoon. Löydät sen Finlaysonin tehdasalueelta Media 54 rakennuksesta.

"Nimeni on Tirppa - Museotirppa". Hyvää tulevaa laskiaista kaikille 😁

Kommentit